Starten als zzp-er

Zo, dus jij bent voor jezelf begonnen als freelancer, zelfstandige zonder personeel? Je bent naar de Kamer van Koophandel gegaan, je ingeschreven en ook de belastingdienst weet jou nu te vinden.

En toen? Een website begonnen en visitekaartjes laten drukken? Misschien een nieuwe laptop gekocht? Goed begin, je kunt niet zonder website. Maar wat nu? Ben je enthousiast aan de slag gegaan met het vinden van cliënten of wacht je gespannen bij de telefoon tot iemand belt?

Er kan een hoop mis gaan als je een eigen onderneming begint en nog meer om er voor te zorgen dat jouw bankrekening een positief saldo (blijft) vertonen.

Geweldig lijkt het om voor jezelf te beginnen, werk doen dat betekenis heeft en betaald worden naar de waarde van jouw harde werken. Geen gezeur meer van een baas of manager en eindelijk af van dat benauwde kantoor dat je creativiteit volledig afstompt.

Voor jezelf werken is geweldig want hey… je hoeft je niet meer druk om bovenstaande te maken maar je krijgt er wel iets anders bij waar je misschien wat verrast door bent.

Leren om voor jezelf te werken!

Je start met niks. Daar zit je dan achter je nieuwe laptop en je vraagt jezelf af wat en hoe je het allemaal moet doen.

Wat kom je allemaal tegen?

 • De administratie inclusief aangiftes BTW en inkomstenbelasting.Toeslagen, heb je daar nog wel recht op?
 • Fiscale regelingen waar je in de administratie rekening mee moet houden.
 • Het openen van een zakelijke rekening of je privé rekening blijven gebruiken?
 • Marketing, ga je flyeren, een advertentie zetten, een pagina openen op Facebook, Linkedin, Instagram?

Dat heb je misschien allemaal wel van te voren in kunnen schatten. Alleen misschien niet de tijd en het geld dat je daarvoor kwijt zou kunnen zijn. Er zijn veel eenpitters die ook tegen iets heel anders oplopen naast het leren om zakelijk te denken en te handelen. Namelijk… zichzelf!

Waarom, waarom, waarom?

Entrepreneurship zoals dat vaak zo mooi wordt genoemd, is een van de lastigste lessen om te leren. Het is ook een oneindig proces. Als je denkt dat je er bent, denk dan nogmaals, want zo werkt het niet, tenzij je over 3 jaar wilt stoppen. Je moet mee gaan met technieken, jouw klant veranderd, je concurrentie staat niet stil etc. Een grote investering die je zult moeten doen, is de investering in jezelf. Denkt dan aan persoonlijke ontwikkeling, effectiviteit, je gezondheid en zelfvertrouwen.

Zelfs als je al een tijd een eigen bedrijf hebt kan je nog steeds moeite hebben met het managen van jouw bedrijf en van jou zelf, en dit alles goed doen.

Misschien ben je nog steeds opzoek op het internet naar “Hoe werken voor jezelf” of “Hoe werken als freelancer”

Als dat zo is in jouw geval dan is het de hoogste tijd dat je eens rustig gaat zitten met een pen en papier en op gaat schrijven waarom.  Niet alleen waarom heb ik dit bedrijf gestart maar ook

 • Waarom zou iemand het kunnen schelen dat mijn bedrijf bestaat?
 • Waarom deze klanten?
 • Waarom hebben deze klanten jouw bedrijf nodig?

Als je deze vragen niet zo een – twee – drie kunt beantwoorden dan kan je maar beter daar direct mee aan de slag gaan. Het zijn de belangrijkste vragen die jij jezelf kunt stellen. Zonder antwoorden op deze vragen is het runnen van een bedrijf dat succesvol is, niet mogelijk.

Veel ondernemers starten een bedrijf en denken “oh, ik start een website met mijn diensten, maak een Facebook pagina. En hup! Klanten zullen mij wel bellen. FOUT!!! Het is belangrijk te zorgen dat mensen geïnteresseerd worden  in wat je doet. Je moet een band opbouwen met bedrijven of mensen die jij als klant zou willen hebben. Je moet vertrouwen winnen zodat ze voor jouw bedrijf kiezen uit 100 of misschien wel 1000 andere bedrijven die ook een dienst aanbieden zoals jij.

Na waarom, hoe?

Als je weet waarom, je al de waarom vragen kunt beantwoorden, dan kan je nog lang blijven hangen bij de volgende vraag. De vraag “hoe?” Als een website, Facebook en flyeren niet genoeg is, wat kan je dan nog doen? Het leukste van ondernemen is creatief zijn. Het vinden van wegen die zullen leiden naar jouw doel waarom je het bedrijf bent begonnen. Het is belangrijk altijd voor ogen te houden wat jouw waarom is. Dat is niet alleen zo in het begin. Juist als je al wat langer een onderneming hebt kan je dat gaan vergeten omdat je zo op gaat in het werk elke dag.

Als je iets onderneemt, vraag je zelf dan af of dat wat je doet jouw bedrijft helpt om jouw doel te bereiken. “Hoe” komt vaak vanzelf omdat het een creatief proces is. Je kunt dat moeilijk dwingen, je zult dingen moeten proberen. Wat kan helpen is een boekje bij je dragen waar je ideeën in kwijt kunt. Ideeën komen namelijk op de meest onverwachte momenten en als je ze niet snel opschrijft, ben je ze kwijt.

Ondernemen vraag nogal wat van je. Had je eerst in je baan een duidelijk takenpakket, een vaste werkplek, een collega waar je mee kon praten als je vastliep. Dat is er niet meer als je voor jezelf begint. Naast de administratie en marketing zijn er een aantal praktische zaken waar je zeker in het begin niet direct bij stilstaat.

Hieronder een aantal van deze zaken waar je waarschijnlijk in het begin geen idee van hebt dat ze zo belangrijk kunnen zijn voor het succes van jouw business

 

Wat heeft mijn bedrijf nodig aan onderhoud?

Weet jij wat jouw bedrijf nodig heeft aan onderhoud? Onderhoud is cruciaal omdat anders belangrijke taken niet worden gedaan. Moet je gaan bloggen en zo ja, hoe vaak en waarover? Wanneer en hoeveel tijd ga en kan je besteden aan het beantwoorden van e-mails? Onderhoud moet je inplannen. Je moet jezelf een aantal deadlines stellen om zaken te doen die belangrijk zijn om jouw bedrijf niet alleen vandaag maar ook nog volgende week succesvol te laten zijn. Een deadline kan zijn dat je elke maand een blog schrijft van minimaal 1000 woorden.

Wanneer en waar werk je?

Voor een succesvol bedrijf is structuur nodig. Je kunt niet bloggen of e-mails beantwoorden wanneer je er zin in hebt. Je zult goede afspraken met jezelf moeten maken en wel op zo’n manier dat het prettig werken is. Je hoeft niet een plan te maken van 9 tot 5 uur want daarvoor ben je waarschijnlijk niet voor jezelf begonnen. Je bent voor jezelf begonnen omdat je een zekere mate van vrijheid wou. Het is wel belangrijk om bij jezelf na te gaan wanneer je het prettigste werkt. Ben je bijvoorbeeld een ochtend mens of verzet je in de avond het meeste werk? Maak een plan wanneer je wat doet en hou je daar aan. Zorg ervoor dat je ook het werk wat je met minder plezier doet een vaste plek geeft in jouw agenda.

Waar werk je?

Zeker niet onbelangrijk is om te weten waar je het prettigste werkt. De meeste startende ondernemers beginnen een bedrijf vanuit huis. Dat kan ideaal zijn maar ook wat nadelen hebben. Waar werk jij het prettigst? Thuis, vanuit een flexplek met andere zelfstandigen, een tafeltje in jouw favoriete lunchroom? Vindt de plek waar jouw creativiteit vrij kan zijn en je het gevoel krijgt dat je daar rustig en geïnspireerd aan de slag kunt gaan met de taken die je moet doen voor jouw bedrijf. Het lijkt misschien niet belangrijk want als je maar een laptop hebt, kan je overal aan de slag. Test het toch maar eens. Je zult merken dat je op de ene plek meer werk verzet, het soepeler lijkt te gaan, dan op een andere plek.

Zijn er dingen die jou afleiden om aan het werk te gaan?  Wat maakt het jou lastig om je te concentreren?

 • Kinderen.
 • Social media.
 • Rommel in huis of de volle wasmand
 • Geluiden van andere mensen
 • Persoonlijke zaken die in je hoofd zitten
 • E-mailtjes die je heel de dag door ontvangt

Ik hoor vaak dat ondernemers de focus verliezen op wat ze aan het doen zijn. Afgeleid worden, uitstelgedrag hebben omdat je nog “even” iets moet doen. Je niet goed kunnen concentreren omdat er persoonlijke zaken zijn die ook jouw aandacht vragen.

Toch heb je genoeg controle over de meeste zaken die er voor zorgen dat jij je niet kunt concentreren. Begin maar eens met het opschrijven wat het is dat het voor jou lastig maakt en waarom. Als je echt iets wilt maken van jouw bedrijf dan zal je moeten zorgen dat je niet in jouw valkuilen trapt. Discipline kan je niet kopen. Dat is iets waar je zelf aan moet werken en dat valt of staat met hoe leuk je het vindt om bezig te zijn met jouw bedrijf. Kijk eens kritisch naar jouw gewoontes en zorg dat je er controle over krijgt.

Jij als ondernemer

De meeste van ons ondernemers zijn als ze van school af komen niet direct eigen baas. Er zijn zat uitzonderingen maar waarschijnlijk ben jij ook eerst begonnen met een baan. Ondernemer zijn vraagt een hoop van je. Je moet je kennis bijhouden, niet bang zijn om fouten te maken, beslissingen durven nemen, discipline hebben en ook een goede balans kunnen vinden tussen werk en privé.

Ik ken niemand waar alles 100 procent goed gaat, zeker niet in het begin. Het kost tijd en moeite en een grote investering in jezelf, wat vaak nog het meest wordt onderschat.  Investeren door te blijven ontwikkelen en investeren in jouw gezondheid.

Stress

Stress is bijvoorbeeld zo’n dingetje waar je tegen aan kunt lopen. Hoe ga je om met de verantwoording van een deadline of de stress tussen het kiezen voor je werk of de zondagmiddag gebruiken om iets te doen met je gezin. Vaak proberen we alle ballen in de lucht te houden en vergeten we dat we mens zijn en het nodig is om ons te ontspannen. Hoe blijf je als ondernemer stress de baas want je moet wel fit genoeg zijn om te kunnen blijven zorgen dat je inkomen kunt genereren. Als je ziek bent dan zal je door moeten gaan tenzij je een dure AOV verzekering hebt die zorgt voor inkomen als je de griep krijgt.

Je vraagt je misschien af hoe anderen dat toch doen en waar je de informatie vandaan kunt halen die er voor zorgt dat je slimmer aan het ondernemen bent.

Vaak is een kleine verandering al genoeg om er voor te zorgen dat het goed gaat met jouw bedrijf. Het geheim is consequent zijn, volgens een plan werken en je er aan houden.

Je komt niet van A naar B als je niet eerst hebt bekeken hoe je dat het beste kunt doen. Zomaar de deur uitlopen en zien waar je uitkomt is niet de slimste manier en zeker niet de snelste voor een succesvol bedrijf.

Maak een plan.

“Hoe” voor elkaar krijgen vraagt dus om een plan. Het zal duidelijk zijn dat zo’n plan past bij de soort ondernemer die je bent. Als jouw plan is om koude acquisitie te doen maar dat niet bij jouw persoonlijkheid past omdat je niet zo’n “verkoper” bent dan zal dat plan niet werken. Als je van alles probeert en maar niet snapt waarom het niet lukt dan zou dat wel eens kunnen zijn omdat jij jezelf aan het saboteren bent. Weet daarom wat jouw valkuilen zijn. Vaak denken we het een maar handelen we juist tegenovergesteld.

Ondernemen is niet altijd even makkelijk, je zult genoeg dingen tegenkomen waar je over struikelt. De kunst is om toch vol te blijven houden, kansen te zien en te benutten en jezelf de vrijheid te geven zodat je creatief blijft.

Waar lopen we allemaal wel eens tegenaan?

 • Het gevoel hebben er alleen voor te staan.
 • Geen balans kunnen vinden
 • Met niemand kunnen overleggen.

Ben jij er klaar voor om alle puzzelstukjes bij elkaar te brengen in een plan? Te stoppen met uit het raam te staren wachtend op klanten. Je af te vragen wat je nog meer zou kunnen snacken om de tijd te verdrijven totdat je gebeld wordt?

Start met het focussen op waarom en hou jouw valkuilen in de gaten. Begin met een kleine verandering zoals niet meer heel de dag letten op Facebook berichten. Kom je er niet uit en krijg je de kriebels van alles maar zelf moeten uitvinden? Neem dan contact op en werk samen met mij aan jouw business.

Sharing is caring II

Geef een reactie