succesvol zijn de basis

Succesvol zijn, droom jij er ook van?

Als coach ben ik altijd wel op zoek naar de reden dat de ene persoon wel succesvol is en de andere niet. Hoe komt het toch dat er mensen zijn die in drie jaar tijd een bedrijf opbouwen vanaf de keukentafel naar een succesvolle onderneming? Een succesvolle onderneming zie ik als een onderneming die niet alleen groeit door de capaciteiten en energie van de eigenaar maar uit zichzelf lijkt te groeien. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Wat zijn die capaciteiten van zo’n ondernemer? Wat doet ie of misschien wat doet ie juist niet waardoor het bedrijf zo succesvol kan worden?

Ik weet het ook niet want ik heb ook geen miljoenenbedrijf maar als ik zo om mij heen kijk naar de ondernemers die het redden en welke niet, vallen de volgende eigenschappen wel op.

Vertrouwen in jezelf;

Vertrouwen in jezelf is eigenlijk het meest waardevolle dat je kunt hebben om een succesvol bedrijf op te kunnen bouwen. Als je geen of te weinig vertrouwen in jezelf hebt, zal je een bedrijf zelfs niet starten.

Als je vertrouwen hebt in jezelf, maakt het niet uit of en hoe vaak je valt. Je staat op, klopt jezelf af en leert van wat er is gebeurd. Je gaat door, probeert een andere manier zelfs als het er niet rooskleurig uitziet.

Zelfvertrouwen kan je opbouwen, daar zijn verschillende manieren voor en het een werkt beter dan het andere of werkt voor de ene persoon beter dan voor de andere. Werk eraan door zelfontwikkeling en vergeet daarbij niet dat zelfvertrouwen heel iets anders is dan arrogantie. Arrogantie is juist een teken dat er een gebrek is aan zelfvertrouwen.

Vertrouwen in je zelf wordt door een hoop dingen beïnvloed en dat brengt mij op het volgende;

Mensen om je heen

Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die je herinneren aan hoe jij de toekomst zou willen zien. Blijf niet hangen bij mensen die ervoor zorgen dat je terug blijft kijken.

Niet alleen krijg je er meer energie van als je mensen om je heen hebt die je gefocust houden, het helpt je uit een “rol” te stappen. Zo’n rol kan je zo gewend zijn dat je denkt dat het is zoals je bent.

Neem als voorbeeld dat je altijd gezien werd als een verlegen persoon, introvert of stil genoemd werd. Dat kan zo diep zijn gegaan dat je het zelf bent gaan geloven. Het wil alleen niet zeggen dat in wat jij doet met jouw bedrijf je niet ineens heel anders bent. Er kunnen bij jou eigenschappen naar boven komen waarvan je eerst niet wist dat je die had.

Als jij mensen om je heen hebt die je inspireren en motiveren kan er al snel een hoop gaan veranderen in positieve zin.

Netwerken lijkt dan dé manier om de juiste mensen om je heen te krijgen en misschien probeer je dat al maar werkt het niet voor je. Om de juiste mensen om je heen te krijgen is het belangrijk dat je communicatief sterk bent, jezelf goed kent en weet hoe je overkomt op andere mensen. Daarnaast moet je niet proberen jezelf te verkopen zoals vaak gebeurd als ondernemers naar een netwerk gaan. Probeer eerst eens waardevol te zijn voor anderen voordat je hoopt dat een persoon waardevol voor jou kan zijn.

Heb een duidelijk doel voor ogen.

Als je een ondernemer bent die denkt aan het geld dat er met een onderneming verdient kan worden dan loop je het risico dat wat je doet, je niet lang zal inspireren en motiveren. Het is ook geen “doel” op zich. Het is een bijkomstigheid die er voor zorgt dat je meer kunt doen van wat je leuk vindt. Het is duidelijk dat je met een onderneming genoeg geld moet kunnen verdienen. In ieder geval genoeg om te voorzien in het voortbestaan ervan. Het zou anders een hobby heten.

Toch wordt geld wel vaak als doel gezien. Motivatie en je geïnspireerd voelen komt voort uit een passie ergens voor hebben. Je bent zoals gezegd “unstoppable” en hebt het gevoel dat je niet kunt stoppen wat je doet omdat het jouw waarde is. De waarde die je fijn en belangrijk vind in je leven.

Die motivatie brengt je een visie op de toekomst, hoe zie je die? Hoe zou jouw leven eruit zien over 10 jaar, wat wil je hebben bereikt? Bepaal dat voor jezelf en zie jezelf alsof je dat bereikt hebt, elke dag weer! In de ochtend als je opstaat, wanneer je een beslissing moet maken en in de avond voordat je naar bed gaat. Maak het doel helder voor jezelf want alleen dan kan je een plan maken om er te komen.

Een doel voor ogen zien betekent ook dat je eerlijk moet zijn naar jezelf. Wat kan je wel en waar liggen jouw grenzen. Ontwikkel jezelf als dat nodig is voor je plan om je doel te behalen en let daarbij vooral op jouw sterke punten, blijf die verbeteren.

Leef gezond

Gezond leven is belangrijk als je succesvol wilt zijn. Daar wordt weleens wat te eenvoudig over nagedacht. Misschien rook je niet, drink je weinig alcohol en sport je een keer in de week en vind je dat je daardoor heel gezond bezig bent. Je bent dan zeker al een heel eind. Gezond leven is alleen veel meer. Voeding is ontzettend belangrijk, niet alleen voor je lichaam en conditie maar ook voor je hersenen. Ook ontspanning beïnvloed jouw gezondheid. Denk daarnaast aan voldoende slaap, een sociaal leven en tijd nemen voor jezelf.

Gezond leven heeft grote invloed op succes. Hoe kan je jouw drukke leven als ondernemer anders vol houden en scherp blijven op momenten dat het er op aan komt?

Jezelf kunnen managen op het gebied van gezondheid is een eigenschap die je serieus moet nemen.

Er zullen vast wel honderden kwaliteiten zijn die maken dat iemand succesvol is met zijn bedrijf. Zelfvertrouwen, voldoende positieve mensen om je heen en gezond leven zijn denk ik wel de basis.

Wat denk jij ervan? Weet je er meer? Laat het gerust weten door een reactie onderin dit bericht.

Sharing is caring II